ورود به حساب کاربری

نام کاربری *
رمز عبور *
مرا به خاطر بسپار.

ایجاد یک حساب کاربری

پر کردن فیلدهایی که با ستاره (*) نشانه گذاری شده ضروری است.
نام *
نام کاربری *
رمز عبور *
تکرار رمز عبور *
ایمیل *
تکرار ایمیل *

نگارستان

ریشه های حواس پرتی

ریشه های حواس پرتی 

روانشناسی عمومی

آینده فرزندان؟ مشکلات اقتصادی و معیشتی؟ به خطر افتادن پست ما در اداره؟ راستی ما به کدامین دلیل ، جسممان در این دنیا و روحمان در جهانی دیگر سیر میکند؟ به چه دلیل ما با چشمانی باز به جلو خیره شده ایم ولی هیچ چیزی را نمی بینیم؟   آیا ما بیماریم؟ اگر بیماریم و این مشکل و بیماری را  مدیریت و درمان نکنیم زمان گرانبهائی را برای انجام دوباره کاری اموری که در اثر حواس پرتی ضایعشان کرده ایم از دست خواهیم داد که به هیچ عنوان قابل جبران نیست و سرمایه ای است برگشت ناپذیر. و شاید اگر عملکرد مناسبی داشتیم میتوانستیم در همان زمانهای تلف شده ، یک شگفتی خلق کنیم و منشاء خدمتی برای خلق باشیم که سرنوشت بسیاری از انسانها و مهمتر از همه خودمان را دگرگون کند شاید عملکرد نامناسب و مدیریت نشده ای را  در دستور کار داریم که هیچ چیز سر جایش نیست و ما برای هر کاری ، مشکلی داریم و هشتی گرو نه.

شاید هم ، نگران اتفاقهائی هستیم که شاید هیچگاه برای ما اتفاق نیفتند و چنان در سراب این اتفاقات غرق شده ایم که اگر تمام وجودمان در آتش بسوزد متوجه آن نباشیم ولی فاجعه زمانی اتفاق می افتد که  یک لحظه غفلت ، یک عمر پشیمانی برایمان ببار بیاورد و عمق ماجرا آنقدر زیاد باشد که ما متوجه شویم چیزی را که نگران اتفاق افتادنش بودیم  و در اثر تمرکز روی آن ، مرتکب این فاجعه شدیم در مقایسه با این اتفاق ، قابل چشم پوشی است.

بارها ممکن است این صحنه را دیده و شنیده باشید:

آقا با شما هستم! حواستان نیست؟! کجایی؟ شنیدی چی گفتم؟! این جملات و پرسش ها بارها و بارها در طول روز میان افراد مختلف رد و بدل می شود. کسانی که باید چندین مرتبه جمله ای را تکرار کنید تا بشنوند یا آدم هایی که چند دقیقه ای پشت چراغ راهنمایی چهارراه که دیگر سبز شده است منتظر می ایستند. حتما شما هم چنین افرادی را می شناسید یا گاهی خودتان با این مشکل روبه رو هستید، اما دلیل این بی توجهی ها چیست؟ چه چیزی باعث می شود تا این حد بی دقت باشیم و نتوانیم تمرکز کنیم؟ البته در دنیای شلوغ امروزی، عدم تمرکز مشکل خاصی نیست که کسی آن را نشناسد بلکه برعکس، این دنیا پر است از عوامل برهم زننده تمرکز و هوشیاری. به همین دلیل، متخصصان در تلاشند به انسان امروزی کمک کنند تا متمرکزتر و آرام تر به کارهایش برسد.

انجام چندین کار در یک زمان

راندمان هر کاری ، زمانی رضایت بخش است که با توجه و تمرکز کامل انجام شود و در این صورت نتایج خیره کننده ای را در بر خواهد داشت. اما عکس این قضیه  بسیار نگران کننده است. کودک خردسال تان را در آغوش گرفته اید و کتاب می خوانید. در همین زمان پاسخ ایمیلی کاری را هم می دهید و برای خرید روزانه هم فهرست تهیه می کنید! اگر شما هم در انجام چنین کارهایی استاد شده اید و می توانید چندین کار متفاوت را در یک زمان انجام دهید، دوباره و با دقتی بیشتر به شرایط بیندیشید. تحقیقات نشان داده است هر بار که انسان توجه و تمرکزش را تغییر می دهد تا کاری متفاوت انجام شود، زمانی از دست خواهد رفت. بنابراین نتیجه مشخص است؛ انجام ۳ کار همزمان بیشتر از انجام دادن آنها پشت سر هم زمان می برد. پس تا جایی که امکان دارد در هر زمان تنها یک کار خاص را انجام دهید. با این کار از نگرانی و استرس و بروز مشکلات جسمی ناشی از آن نیز پیشگیری می کنید.

کارهای خسته کننده

برخی از وظایف ما در طول روز جالب تر از بقیه است. بنابراین کاملا طبیعی است حین انجام کارهای خسته کننده تمرکز بیشتر مختل شود. وقتی کاری خسته کننده را انجام میدهید قطعا بی حوصله میشوید، به زمین و زمان فحش میدهید و به بخت خود لعنت میفرستید و در این موقعیت ، هر چیزی از تماس تلفنی گرفته تا گرد و غبار روی میز کار می تواند تمرکز شما را از بین ببرد. بنابراین برای حل مشکل  ، تلاش کنید کارهای کسل کننده را در ابتدای فعالیت ، که انرژی و اراده قویتری دارید شروع کنید قطعا هنگامی که نوبه کارهای لذت بخش میرسد اگر انرژی شما نیز تحلیل رفته باشد ، بدلیل اینکه از انجام آن کار لذت میبرید هیچ عاملی همچون خستگی ، خواب و ... نمی تواند در اراده شما بر انجام آن کار خللی ایجاد نماید و شایسته است  میان کار به خودتان استراحت دهید، با یک لیوان چای یا بیسکویت از خودتان پذیرایی کنید یا با کاری دیگر مانند گوش کردن به یک موسیقی زیبا خودتان را مشغول سازید.

افکار آزاردهنده

به طور حتم کارکردن در شرایطی که نگران هستید، ساده نیست؛ اگر دائم به برنامه های مربوط به بچه ها فکر می کنید یا اگر هنوز بابت بحث کاری دیروز ناراحت هستید مطمئن باشید نمی توانید در محل کارتان هم موفق عمل کنید. و این مسئله باز مصداق بارز انجام چند کار همزمان است چون شما نمی توانید هم روی نگرانی هایتان تمرکز کنید و هم کارتان را با دقت انجام دهید و به هر میزان که توجهتان را روی  امری دیگر متمرکز کنید بدلیل محدودیتی که در شما وجود دارد از میزان توجه شما به موضوع دوم کاسته خواهد شد  و از طرفی این افکار، عامل مهمی در برهم زدن توازن افکار شماست. اگر شما هم با این مشکل روبه رو هستید، برای تمرکز بیشتر و پیشگیری از بروز بیماری های مختلف بهتر است افکار آزاردهنده را روی کاغذی یادداشت کنید تا در موقعیت مناسب دیگری به آن رسیدگی کنید و ذهن خود را از زیر سنگینی آن خلاص کنید تا وضعیت روحی و روانی شما بهتر شده و روی وظیفه خود متمرکز شوید.

استرس و خستگی

استرس مشکلات زیادی برای فرد ایجاد می کند که بر هم خوردن تمرکز یکی از آنهاست. البته وقتی این تاثیرات در جسم هم خودش را نشان دهد، شرایط بدتر می شود؛ عضلات سفت و دردناک، سردرد یا افزایش ضربان قلب. مطمئن باشید این موارد همگی می تواند تمرکز شما را از بین ببرد. علاوه بر استرس، نباید از خستگی هم غافل شد. مطالعات نشان می دهد خوابیدن به مدت بسیار کم می تواند تمرکز و حافظه کوتاه مدت را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین هیچ وقت به بهانه انجام کار یا تفریح، خواب شبانه کافی « ۷ تا ۹ ساعت » را نادیده نگیرید.

گرسنگی

مغز نیز همانند بقیه قسمتهای بدن نیازمند تغذیه و جذب ملزومات خود است و شاید از نظر جسمی ما تحمل گرسنگی را حتی برای چندین روز داشته باشیم ولی مغز در این مقوله دارای حساسیت بیشتری است و یقینا بدون تامین سوخت مورد نیاز، نمی تواند درست عمل کند؛ البته حواستان باشد صبحانه یکی از مهم ترین منابع تامین مواد غذایی مورد نیاز بدن است که نباید فراموش شود. بنابراین همیشه به فکر تامین انرژی باشید و اجازه ندهید گرسنگی قدرت توجه و تمرکز را از شما بگیرد.

افسردگی

افسردگی خیلی از افراد به اشتباه تصور می کنند افسردگی به معنای غمگین بودن است. در حالی که طبق نظر متخصصان، افسردگی یکی از بیماری های جدی است که علائم خاص خود را ایجاد می کند و باید به درستی درمان شود. افسردگی علاوه بر ایجاد حس ناامیدی، غمگین بودن، بی تفاوتی و پوچی می تواند تمرکز و توجه فرد را نیز مختل کند. بنابراین اگر شما هم این مشکلات را دارید، بهتر است به یک پزشک متخصص مراجعه کنید تا درمان مناسب صورت گیرد. متاسفانه بعضی از داروهایی که برای درمان افسردگی یا بیماری های دیگر استفاده می شود نیز ممکن است با تمرکز فرد تداخل داشته باشد. در این شرایط باید با پزشک یا داروساز صحبت کنید و از وی کمک بخواهید.